Aggressive inline skating bruker spesiallagde rulleskøyter til å utføre triks på curbs (steinkanter osv.), gelendre og i skateparker.
Aggressive inline-skating dukket opp på 80-tallet og ble mer og mer populært utover de neste to tiårene. Denne typen skating tilhører familien av idrett kjent som actionsport eller ekstremsport.


Inline-skating har eksistert
mye lenger enn aggressive skating. I 1740 skapte John Joseph Merlin i Belgia et tidlig par skøyter med en enkel linje med metallhjul. Hjul ordnet i én enkelt linje er elementet som definerer inline-skøyter, og separerer dem fra det mer tradisjonelle side-by-side oppsettet (også kalt quad skøyter).

På slutten av 1980-tallet begynte inline-skatere å gjøre triks på gata og på fortauskanter, mange inspirert av skateboard– og BMX-kulturen. Videre ut over 90-tallet begynte disse personene med grinding (å skli) på gelendre og i halfpiper (ramper) – mye på samme måte som skateboardere.

 


 

Jess Dyrenforth, en tidlig aggressive-skater, begynte å endre skøytene sine, for å gjøre dem bedre egnet til disse triksene. Inspirert av Dyrenforths modifiseringer, begynte skateproduksjonsselskaper å lage skøyter designet spesielt for aggressive skating. Selskaper som Hyper, Cozmo og Kryptonics begynte å tilby mindre, hardere hjul og deretter anti-rocker-hjul.


Anti-rockere er enda hardere enn standard aggressive-hjul og erstatter de midterste hjulene på hver skøyte, noe som gir et bedre utgangspunkt for grinding.

I 1993 ble selskapet Senate dannet av Arlo Eisenberg, Brooke Howard-Smith, Mark Heineken, Aaron Spohn og Brian Konoske. Dette var det første selskapet som masseproduserte anti-rockere og andre produkter rettet mot aggressive inline.

Det første selskapet som lanserte det man regner som den første rene aggressive inline-skøyten, var Rollerblade. Dette skjedde i 1988, og modellen het Rollerblade Lightning TRS. Dette var en primitiv modell etter dagens standard.

 


Miljøet i Norge

Her i Norge gjorde aggressive inline sitt inntog på 90-tallet. Dette var spesielt med dannelsen av Team Rollerblade og Team Salomon, som turnerte rundt på kjøpesentre og lignede. Her kunne man prøve skøytene fra produsentene, og se på «stunt-teamet» gjøre forskjellige triks på ramper de selv hadde tatt med seg. Dette startet en massiv eksplosjon av salget og agressive inline skating var på sin topp i Norge. Det ble arrangert NM flere ganger og en stor gruppe skatere ble vanlig å se nedenfor Rådhusplassen i Oslo.

Norges første aggressive inline-nettside ble opprettet av Kjetil Stø. Norwayinline.com ble et samlingspunkt for ungdom med den samme interessen. Her kunne man se på bilder og filmer, men også bli kjent og avtale turer til andre deler av landet.

På denne måten ble Trondheim Skate Gathering (TSG) til. TSG er nå en årlig konkurranse som holdes i vinterferien, slik det har vært siden oppstarten i 2001. Per dags dato er det gitt ut fem norske aggressive inline-filmer under navnet Troll. Filmene ble i begynnelsen satt sammen av Kjetil Stø, som sto for både filming og redigering på de første tre utgavene. De to senere utgavene har Jonas Bødtker stått ansvarlig for.

I Norge i dag, er det ca. 300 aktive skatere. Dette er en sammensatt gruppe, både i geografi, og demografi. Hvert år arrangeres det flere konkurranser rundt om i Norge: RSC (Real Street Contest), NM på Jordal og DSG (Drammen Skate Gathering), for å nevne noen.